Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy pohár vörösbor is elég lehet a fogszuvasodás ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Azoknak, akik vakítóan fehér fogakat szeretnének, tiltott italnak számít a vörösbor, ám olasz kutatók kiderítették, hogy az italnak pozitív hatása is van a fogakra: egyes összetevői megelőzhetik a szuvasodást.

Hatékony lehet a szívproblémák és a diabétesz megelőzésében, növeli az agy teljesítményét, erősíti az immunrendszert, hatásos lehet az elhízás, sőt az időskori demencia ellen is - több kutatás bebizonyította már, hogy a vörösbornak számos jótékony hatása van.

Olasz kutatók most azt állítják: akár napi egy pohár vörösbor is elég ahhoz, hogy egészségesen tartsuk a fogainkat.

A fogakra a leginkább veszélyes baktérium a streptococcus mutans: folyamatosan jelen van a fogak felszínén, ahol a táplálékkal a szájüregbe kerülő cukrokat a fogzománccal szemben agresszívan viselkedő savakká alakítja, ez pedig könnyen fogszuvasodáshoz vezethet.

A Páviai Egyetem kutatói a baktériumot kis mennyiségű vörösbornak tették ki, amelyből azonban kivonták az alkoholt. Erre azért volt szükség, hogy a szakemberek tisztán lássák, az alkohol vagy a bor más összetevője bír-e jótékony hatással.

A vizsgálat bebizonyította, hogy a vörösbor hatására a káros baktérium képtelen volt megtapadni a fogakon. A kutatók szerint ez a szőlőszem héjában megtalálható proanthocyanidin nevű hatóanyagnak köszönhető, amely rendkívül gazdag antioxidánsokban.

A kutatók most keresik annak a módját, hogyan tudnák a héjból kinyerni az összetevőt, amelyet így önálló szerként lehetne alkalmazni a fogszuvasodás ellen.