Csak óvatosan a sporttal idős korban!

Infostart
2009. november 30. 15:47
Idősebb korban is sportolni kell, de ekkor már óvatosan kell edzeni a testünket, ugyanis növekszik a köszvény vagy más ízületi gyulladás veszélye azoknál az időseknél, akik túlzásba viszik a mozgást - állítják a kutatók.

Egyesült államokbeli kutatók több mint 200, 45 és 55 év közötti, normál súlyú embert vizsgált meg. Megállapították, hogy minél többet sportolt valaki, annál jobban károsodott a térdízülete.

Közölték azt is, hogy a futás vagy az ugrálás sokkal jobban károsítja az ízületet és a kötőszöveteket, mint például az úszás vagy a biciklizés.

A kötőszövetek romlása sokkal valószínűbb a nőknél, mint a férfiaknál. A rendkívül fájdalmas betegségek azoknál is megjelentek, akiknél korábban semmilyen jele nem mutatkozott a kórnak.

A kutatók a résztvevőket három csoportba osztották: a keveset sportolók csoportjába, a közepes aktivitásúakéba és a sokat sportolókéba. Az utolsóba azok tartoztak, akik hetente több órát töltöttek sétával vagy a sport más formájával. A kutatók a mozgás közé sorolták a kertészkedést, vagy más, nagy energiakifejtéssel járó otthoni munkát is.

A résztvevők ízületeit MRI-vel (mágneses rezonancia) vizsgálták, és megállapították, hogy a kötőszövetek romlása nem a korral vagy a nemmel függ össze, sokkal inkább az aktivitás szintjével.