eur:
395.08
usd:
370.84
bux:
65084.76
2024. április 19. péntek Emma

Nyelvtudás nélkül nehéz elhelyezkedni

Az állásajánlatok kétharmadában kérnek angol nyelvtudást Magyarországon, ezzel szemben az állást keresők mindössze fele jelöli meg, hogy beszél angolul - derül ki a Workania állásportál kutatásából. Ficza János, a portál munkatársa az InfoRádiónak elmondta: Szlovákiában és Csehországban ugyanakkora az elvárás az idegen nyelv ismerete a munkáltatóknál, mint Magyarországon, de többen beszélnek angolul és számottevő a német, valamint az orosz nyelvtudás is.

Az elmúlt egy évben Magyarországon megjelent több ezer online álláshirdetés vizsgálata során a Workania.hu internetes állásportál kutatói azt vették górcső alá, hogy a munkáltatók milyen gyakran fogalmazzák meg elvárásként valamilyen idegen nyelv ismeretét, és ennek milyen arányban felel meg az álláskeresők önéletrajzában feltüntetett "munkaképes" nyelvtudás.

A felmérés eredményei alapján az álláshirdetések 68 százalékában szerepel a pályázat feltételeként valamilyen idegen nyelv ismerete, nem meglepő módon ez leginkább az angol. A kiírások 30 százalékában nem angol nyelvtudást várnak a munkáltatók.

Kereslet és kínálat

Az összes álláshirdetés 64 százalékában szerepel az angol nyelvtudás elvárásként. Német nyelvet a pályázatok 13 százalékában várnak a munkáltatók, a francia 3,8, az orosz 2,6, az olasz kettő, a lengyel 1,6, a cseh 1,2, a román 1,1 százalékban szerepel. Az állásajánlatok egy százalékában ban szerepel még görög, héber, spanyol, holland és japán nyelv is.

Ezzel szemben a hirdetésekre jelentkező álláskeresők 48 százaléka jelöli meg az angolt, mint munkaképes nyelvtudást, németül a pályázók 29 százaléka tud, a román nyelvismeret az álláskeresők 3,1, a francia 2,8 százalékuknál szerepel.

A pályázók 2,3 százaléka használja munkaképes nyelvként az olaszt, 2,2 az oroszt, 1,5 pedig a spanyolt és a szlovákot.

A kutatás során feltérképezték néhány környező ország álláskeresőit is. Csehországban angolul az álláskeresők 59, németül 43, oroszul pedig 16 százaléka beszél. Szlovákiában ez az arány 66, 48 illetve 13 százalék.

Az angol nyelv, mint követelmény a hirdetések 69 százalékában szerepel a cseheknél, Szlovákiában ez az érték 52 százalék. Német nyelvet 16, illetve 14 százalékban várnak el országonként.

Melyik szinten mennyi?


A Workania kutatói egyes munkakörökre vonatkozóan is elemezték a magyarországi elvárásokat. A középvezetői, menedzseri pozíciókra vonatkozó hirdetések 62 százalékban szerepelt elvárásként valamilyen idegen nyelv ismerete, ugyanez a feltétel 72 százalék a felsővezetők körében.

A menedzserek keresésére irányuló hirdetések 23, a felsővezetőket keresők 35 százalékában pedig az angoltól eltérő másik idegen nyelv ismeretének szükségessége jelenik meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×