Hitte volna: naponta 515 féle vegyi anyagot ken magára egy nő!

Infostart
2009. november 23. 11:40
A nők naponta 515 féle vegyi anyagot kennek-fújnak az arcukra és a testükre - amelyek közül több is ártalmas lehet az egészségükre.

Egy brit kutatás eredménye szerint a külsejükre sokat adó lányok-asszonyok akár 13 féle szépészeti terméket használhatnak, amelyek legtöbbje húsznál több összetevőt tartalmaz. Méghozzá olyan összetevőket, amelyeknek egy részét kapcsolatba hozták már a rák, hormonproblémák, bőrbetegségek és allergia kialakulásával.

A "főbűnös" a parfüm, amely átlagosan 250 féle összetevőt tartalmaz, némelyik azonban négyszáz vegyi anyag keverékéből áll. A rúzsnak 33, a testápolónak 32, a szempillafesték 29, de még a "legegyszerűbb" szépségápolási termék, a kézkrém is 11 összetevőből áll.

A zöldek arra figyelmeztetnek, hogy ezek közül veszélyesek lehetnek az általánosan használt parabének (amelyek behatolnak a bőrbe, befolyásolják a hormonrendszert. Esetenként a tartósítószerek légzési nehézségeket, allergiás reakciót válthatnak ki.), a nátrium lauryl szulfát (amely a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat, lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését.), a ftalátok (amelyekről azt tartják, hogy rákot, hormonzavarokat okozhatnak, illetve veseroncsoló hatásúak. Újabb kutatások azt is kimutatták, hogy azoknál a gyermekeknél, akiket ftalátokkal érintkeznek, megnő az asztma és bizonyos allergiák kialakulásának veszélye.), valamint a formaldehid.