eur:
395.66
usd:
372.15
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A bátor háromévesekből lesznek a jövő bűnözői?

Ha egy gyerek három éves korában nem fél semmitől, akkor felnőtt korában sem tartja majd be a törvényeket - tételezik fel amerikai kutatók, akik elismerik, hogy a bátorság mellett egyéb tényezők, így például a szülők iskolázottsága, a család nagysága, a táplálkozás, a fizikai aktivitás is szerepet játszik abban, hogy valaki bűnözővé válik-e.

Nem mindegyik bátor gyerekből lesz bűnöző, és nem minden bűnöző volt bátor gyerekkorában, de a kettő között egyértelmű összefüggést mutattak ki egy húszéves vizsgálat eredményeként a Pennsylvaniai Egyetem kutatói Yu Gao vezetésével.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az amigdala működési zavarainak van-e közük törvénysértő magatartáshoz. Az amigdala az ember agyának mediális temporális lebenyében található, és elsődleges szerepe van az érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában, így a félelemérzet szabályozásában is.

A kutatók húsz éve mintegy 1800, hároméves mauritiusi gyereket vizsgáltak meg: azt figyelték, milyen fizikai választ ad a szervezetük különböző hangokra. Ha izzadni kezdtek a hirtelen erős zaj hatására, az azt jelentette, hogy megijedtek - ha nem, akkor kiderült, hogy gyenge a félelemérzetük.

Két évtizeddel később a Gao és csapata bírósági periratokból megállapította, hogy a résztvevők közül 137 ember - 131 férfi és hat nő - követett el komoly bűncselekményt. Õk valamennyien nagyon bátornak bizonyultak hároméves korukban. Az a 274 gyerek azonban, aki akkoriban "gyáva" volt, felnőtt korában sem követett el törvénysértést.

Azt ugyan a szakértők nem állítják, hogy közvetlen ok-okozati összefüggés lenne a gyerekkori bátorság és a felnőttkori bűnözés között, de felhívják a figyelmet, hogy mivel a kutatás igen hosszú időt ölelt fel, az eredményeit számításba kell venni.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×