Eladásra kínálják Abraham Lincoln egy kisfiúnak írt levelét

InfoRádió / MTI
2009. november 19. 20:20
Eladásra kínálják Philadelphiában azt a levelet, melyet egykor Abraham Lincoln írt egy kisfiúnak, akinek osztálytársai nem hitték el, hogy találkozott az elnökkel.

Lincoln egyenesen a Fehér Házból küldte el levelét az akkor nyolc esztendős George Pattennek. Mindez az elnök 1861 márciusában történt beiktatása után két héttel történt. A kisfiút osztálytársai azért gúnyolták, mert azt állította, hogy újságíró édesapjával együtt találkozott a 16. amerikai elnökkel.

A gyerek tanárja pedig azért írt Lincolnnak, hogy kiderítse az igazságot. Az elnöki válasz nem is váratott sokáig magára, hiszen hamarosan megérkezett a levél, miszerint: "Akit esetleg érdekel, a múlt májusban Springfieldben találkoztam és beszéltem George Evans Patten úrral. Tisztelettel, A. Lincoln".

A történelmi dokumentumok és kéziratok kereskedésével foglalkozó Raab Collection 60 ezer dollárért (11 millió forint) kínálja eladásra a különleges levelet. Nathan Raab alelnök szerint ez az egyetlen olyan ismert, még létező levél, melyet Lincoln egy gyermeknek írt.