Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan együnk csokoládét?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
"Tízből kilenc ember imádja a csokoládét, a tizedik pedig hazudik" - idézték német szakértők azt a híres mondást, amely a csokoládé fogyasztásával kapcsolatban terjedt el. Mindezt pedig abból az alkalomból tették, hogy az "édes öröm" habzsolására vonatkozóan megnyugtató jó tanácsokat fogalmaztak meg.

A szerdán nyilvánosságra hozott fogyasztási etikett lényege: a csokoládéból akár még sokat is ehet az ember, ha valóban az élvezetre helyezi a hangsúlyt. Ez pedig konkrétan azt jelenti, hogy minőségi csokoládét fogyaszt - lassan. Akárcsak a bor esetében, ahol szintén a lassú kortyolgatáson és a minőségen van a hangsúly.

Az idézett szakértők a karácsony közeledtével álltak elő tanácsaikkal, hogy a gyermekeket és a felnőtteket fegyelmezett fogyasztásra bírják. Különös tekintettel arra, hogy a lakosság nagy hányada túlsúlyos, továbbá, hogy az elkövetkező időszak az édességek és különösen a csokoládé szezonja is.

Először is arra hívták fel a figyelmet, hogy mindenki nyugodt lelkiismerettel egye a csokoládét. Elvégre boldogsághormonokat termel, energiát ad, oldja a stresszt és megelégedettséget nyújt. Egyetlen mellékhatása csupán az, hogy belőle a felesleg a csípőn raktározódik.

Ez utóbbi megakadályozására most azt ajánlották, hogy lehetőség szerint minél többen válasszák a minőségi csokoládét. Abból pedig ne egyszerre egy egész táblát, hanem egy szeletet fogyasszanak el meglehetősen lassan. Sőt mielőtt hozzálátnának, bontsák ki kedvenc édességüket a papírjából, és normális szobahőmérsékleten mintegy órán keresztül - mélyeket lélegezve - szívják be annak illatát. Az első kockát pedig ezután vegyék csak a szájukba.

Ezen túlmenően a szakértők még több fogyasztási nüanszot soroltak fel, amelyek egyaránt növelik az élvezetet. Így általánosságban is javasolták az illat élvezetét az íz élvezete előtt, és felhívták a figyelmet arra is, hogy a csokoládészeleteket nagy odafigyeléssel és gondossággal kell törni. Ez utóbbi kapcsán arra is figyelmeztettek: az igazán jó csokoládé arról is felismerhető, hogy a kettétörés után a felületek meglehetősen simák maradnak, és nincs morzsálódás (azaz egyetlen morzsa sem veszik el).

Végezetül azt ígérték, hogy aki így cselekszik, az a csokoládéból a jövőben jóval nyugodtabban ehet. Nem lesz kövér attól, ha lassan, élvezettel és jó csokoládét eszik, de az ellenkezője történik, ha az íróasztal mellett vagy otthon a televízió előtt meggondolatlanul falja azt. Ez utóbbi esetben a csokoládé előnyei helyett egyhamar annak hátrányait kell elviselnie.