A gyerekek harmada a válás után nem látja többé az apját

Infostart
2009. november 17. 09:20
A brit gyerekek 38 százaléka számára a szülei válása azt jelenti, hogy soha többé nem látja az apját. Ez olyan súlyos lelki traumát okoz, hogy minden tizedik gyerek fejében megfordul az öngyilkosság.

Drámai eredményt mutat a válások hatásával foglalkozó nagy-britanniai vizsgálat, amelyből kiderült, hogy a gyerekek több mint egyharmada soha többé nem látja az apját.

A gyerekek a válás után gyakran úgy érzik, hogy felhasználták, valami nagyon fontostól megfosztották és magányra ítélték őket. Ez sokuk számára súlyos traumát jelent, ezért az alkoholhoz és a kábítószerekhez menekülnek, elkezdik kerülni az iskolát, minden tizedikben pedig még az is felmerül, hogy öngyilkos lesz.

A felmérést 4000 ember részvételével egy londoni ügyvédi iroda végezte. Az iroda családjogi ügyekkel foglalkozó csoportjának vezetője, Sandra Davis az eredménnyel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a szülők gyakran akaratlanul is eszközként használják a másik ellen a gyerekeiket.

S bár a szülők hetven százaléka állítja, hogy a váláskor is a gyermekek érdeke az első számú szempont, a gyerekek negyede mondta a válaszadáskor, hogy egyik szülője arra kényszeríti, hogy hazudjon a másiknak.

Azt pedig a gyerekek 15 százaléka mondta, hogy valamelyik szülője arra kényszeríti, hogy kémkedjen a másik után.