A tengerszint emelkedésétől félnek az ausztrálok

InfoRádió / MTI
2009. november 16. 20:20
Ausztrália tengerparti házainak majdnem negyede, azaz mintegy 250 ezer lakóépület kerülhet víz alá az évszázad végéig, ha nem sikerül megállítani a tengerek szintjének emelkedését - derül ki egy ausztrál kormányzati jelentésből.

Penny Wong éghajlatváltozási és vízügyi miniszter által közzétett tanulmány szerint az ország partvidékein létesült lakóházak közül 157-247 ezret fenyeget veszély, ha a tengerszint 1,1 méterrel magasabb lesz.

"Ismereteink szerint éghajlatunk gyorsabban változik, mint azt korábban gondolták. A hatások is sokkal súlyosabbak lesznek a tengerszint emelkedésével, heves viharokkal és az egyre gyakoribbá váló áradásokkal" - mondta a miniszter.

Wong szerint a jelentés egyértelműen aláhúzza a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének fontosságát. A mérséklés érdekében a kormány szeretné elfogadtatni az üvegházhatást okozó gázok kereskedelméről szóló tervezetet. "Ausztráliának alkalmazkodnia kell a klímaváltozás elkerülhetetlen következményeihez" - hangsúlyozta a miniszter.

Ausztrália a világ legnagyobb szénexportőre, 1,5 százalékkal járul hozzá a globális szén-dioxid-kibocsátáshoz, illetve az egy főre jutó üvegházhatást okozó gázkibocsátás terén is az élbolyhoz tartozik.