eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Veszélyes hely az internet a gyerekek számára

Az internet legalább annyi veszélyt rejt a gyermekek számára, mintha az utcára zavarnánk őket őrizetlenül - állítja Tanya Byron brit pszichológus és televíziós személyiség.

A szakember Gordon Brown miniszterelnök megbízásából végzett tanulmányokat a videojátékok és az internet veszélyeiről. Byron szerint a szülőknek már csak azért is kellene fokozottabban figyelniük, mivel ők ebben a technológiai környezetben nőttek fel, ezért nem is ismerik fel a benne rejlő veszélyeket - adta hírül a Daily Telegraph című brit napilap (www.telegraph.co.uk).

Egy londoni konferencián tartott előadásában a pszichológus hangsúlyozta: nagyon sokan nem látják be, hogy a böngészőprogram megnyitása ugyanolyan veszélyes, mintha kiküldenék a gyereket az utcára.

"A fejlődés nélkülözhetetlen eszköze a kockázatvállalás. A gyerekek szívesen vállalják a kockázatot, éppen mert egy kockázatkerülő társadalomban élünk" - mondta. Byron professzor szerint a mai szülőknek éppúgy meg kellene tanulniuk, miféle veszélyeket rejteget az internet, mint ahogyan az ő szüleiknek például a biztonsági öv bekapcsolását kellett megértetniük.

A szülők és a felnőttek "digitális emigránsok" abban az új médiavilágban, amelyben gyermekeik "bennszülöttek. De a kicsiket csak akkor lehet szabadon engedni a világhálón, ha már kellően felkészültek.

Egy, az Európai Unióban készült felmérés szerint a tinédzserek 40 százaléka a szembesült már internetes pornográfiával, 20 százalékukat zaklatták a neten keresztül és 10 százalékuk találkozott már olyan valakivel a valós világban, akivel azelőtt internetes csevegő szobában, vagy közösségi honlapon beszéltek.

Ráadásul egyre nő az olyan gyerekek száma, aki felügyelet nélkül szörfölhetnek az interneten. Az elmúlt évben 20 százalékról 35 százalékra nőtt a saját szobájukban internettel rendelkező 12-15 évesek aránya. A Facebook pedig a hatodik legnépszerűbb közösségi portál a 11 éves fiatalok körében - miközben elvileg 13 év alattinak nem is szabadna ezt az oldalt használnia. A nyolcadik legnépszerűbb oldal a YouTube, míg a kifejezetten gyermek szóló Disney.com pusztán a tizedik.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×