Kitiltják a kövér kismamákat a kórházból

Infostart
2009. november 14. 08:00
Egy angol kórházban úgy döntöttek, hogy nem fogadják a túlsúlyos kismamákat a szülészeti osztályon, mert nem tudják garantálni a problémamentes szülést. Az elhízott várandós nőknek így több kilométert kell utazniuk a legközelebbi kórházba, hogy szülhessenek.

Visszafordítják az angliai Weston-super-Mare-ben található Weston General Hospital szülészetéről azokat a leendő anyukákat, akiknek testtömeg-indexe 34 felett van, vagyis azokat, akik átlagos, 167 centis magasak, de több mint 90 kilót nyomnak - írja a Daily Telegraph brit napilap.

A kórház azzal indokolta a lépést, hogy nincs megfelelő berendezésük ahhoz, hogy a túlsúlyos nők gyerekét világra segítsék, márpedig a magas testtömeg-indexű nőknél szüléskor nagyobb az esélye a komplikációknak.

Nagy felháborodást váltott ki, hogy a túlsúlyos várandós kismamáknak Bristolba, egy több mint 30 kilométerre lévő kórházba kell menniük, ha szülni akarnak. Többen azt nehezményezik, hogy a helyi kórház miért nem szerez be megfelelő felszerelést, ahelyett, hogy elküldi a várandós nőket.

Két évvel ezelőtt az újságok arról cikkeztek, hogy a nyugat-londoni Ealing Hospital nem engedte fel a túlsúlyos betegeket az első emeletre, mert attól tartottak, hogy az épület beszakad, ezért inkább 190 kilós vagy annál nehezebb pácienseket az alsó szinten látták el.