Sófüggőséget okozhat a sztárszakács tésztaszósza

Infostart
2009. november 13. 21:00
Több mint tíz zacskó csipszben található sót tartalmaz Jamie Oliver egyik terméke - állítja egy brit intézet, amely a sztárszakácsok készítményeit vizsgálta.

A CASH (Consensus Action on Salt and Health) nevű brit szervezet vizsgálata szerint a Jamie Oliver nevével fémjelzett tésztaszószokban annyi a só, mint tíz zacskó csipszben. A szóban forgó öntet 100 grammjában 3 grammnyi van az ételízesítőből, ami azt jelenti, hogy a termék sósabb, mint a tengervíz, amely ugyanennyi mennyiségben 2,5 gramm sót tartalmaz.

Ha valaki akár csak fél üveggel is elfogyaszt ebből az öntetből, akkor 5,3 gramm só kerül a szervezetébe, amely a felnőttek napi ajánlott mennyiségének a 88 százaléka.

A CASH azt találta, hogy a tévés sztárszakácsok készítményei általában sósabbak, mint az áruházláncok saját készítésű élelmiszerei. Graham MacGregor, a szervezet elnöke szerint a híres szakácsok maguk sem tudnak arról, hogy "sófüggők", mert már hozzászoktak ahhoz, hogy sokat esznek belőle.

A vizsgálat eredményének közzététele után nyilatkozott Jamie Oliver szóvivője is, aki elmondta: egy üveg szósz legalább 500 gramm tésztához elegendő, vagyis 4-6 ember is jól tud vele lakni. Mivel a többi készítményhez képest koncentráltabb, nem kell olyan sok belőle, a só mennyisége pedig eloszlik.