Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rejtélyes betegség: meghalhat, ha sírva fakad

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy ritka betegség miatt ha a kis Tianna sírva fakad, leállhat a szíve és a légzése, teste megmerevedik, bőre pedig teljesen elfehéredik. Már tíz súlyos rohamot élt túl.

A walesi Tianna Lewis McHugh szülei minden nap azért küzdenek, hogy kislányuk nehogy sírva fakadjon, mert a könnyek olyan sokkos rohamot váltanak ki, amely akár meg is ölheti a gyereket.

A kétéves kislány a Reflex Anoxic Seizure (RAS) nevű ritka betegségben szenved, amelyet 18 hónapos korában diagnosztizáltak nála. A legtöbb gyereknél fájdalom, félelem vagy ijedtség váltja ki az akár halálos rohamot, ám a kis Tiannánál már a sírás is elegendő ahhoz, hogy sokkos állapotba kerüljön, leálljon a szíve és a légzése.

Egy szálloda recepciósaként dolgozó édesanyja hisztérikus állapotba került, amikor látta kislánya első rohamát. "Miután pár másodpercig sírt, teljesen szürkévé változott a bőre, ajka és a szeme környéke pedig kékké vált. Leállt a légzése, teste megmerevedett. Azt hittem, meghalt" - idézte fel a fájdalmas emlékeket a 23 éves anya.

Tianna már tíz rohamot élt túl. "Ha esetleg sírni kezd, vizet fröcskölünk az arcára, hogy kihozzuk a sokkos állapotból" - mondta az apa, aki az első roham után szájon át lélegeztette kislányát.

A szülők remélik, hogy Tianna kinövi a betegséget. A kétéves kislány egyébként viszonylag normális életet él, csak arra kell figyelni, hogy ne sérüljön meg vagy ne kezdjen el sírni.