Nehezebben esik teherbe, aki túl sokat sportol

Infostart
2009. november 11. 10:00
Ronthat a nők termékenységén az, ha túl sok időt töltenek a konditeremben - derül ki egy friss kutatásból.

Egy friss felmérés szerint annak a nőnek, aki naponta edz kimerülésig, háromszoros esélye van arra, hogy termékenységi problémái lesznek, mint azoknak, akik nem edzenek ilyen gyakran.

Azzal a kutatás készítői természetesen egyetértenek, hogy szükség van a mozgásra, az edzésre, és ennek előnyös hatásai vannak az egészségre, de rámutatnak arra: nem mindegy, mennyi energiát vonunk el így a szervezettől, ugyanis a megtermékenyüléshez is szükség van energiára.

Noha köztudott, hogy néhány élsportoló atlétanőnek problémái voltak a családalapítással, kiderült, hogy hasonló hatása van annak is, ha nem versenyszerűen ugyan, de rendszeresen kimeríti magát egy nő a sportolással.

A Norwegian University of Science and Technology által készített kutatás során háromezer nőt vizsgáltak meg. A többi mellett arra is válaszolniuk kellett, hogy milyen gyakran sportolnak, és milyen intenzitással tették ezt 1984 és 1986 között. Ezt követően áttekintették, hogy a vizsgált időszakot követő tíz évben hányan estek teherbe.

A kutatás vezetője elmondta: a nők között két kockázati csoportot hoztak létre a termékenység szempontjából. Az egyikben azok tartoztak, akik majdnem minden nap edzettek, míg a másodikba azok, akik az edzéseik során a teljes kimerülésig hajszolják magukat.

Emellett természetesen más tényezők is szerepet játszottak a termékenység csökkenésében, például az életkor, a testsúly vagy a dohányzás.