Ha felfedeznénk, hogy vannak még intelligens életek ...

InfoRádió / MTI
2009. november 7. 18:09
"Ha felfedeznénk, hogy vannak még intelligens életek rajtunk kívül is, az korszakalkotó változást jelentene az emberiség történetében. Véletlen baleset lenne az ember, vagy csordultig van az univerzum intelligens lényekkel? Életbevágóan fontos ez a kérdés, hogy megérthessük önmagunkat és történelmünket" - fogalmazta meg az őt egész életében foglalkoztató kérdést a hetvenöt éve, 1934. november 10-én született Carl Sagan amerikai csillagász. A tudományos ismeretterjesztés rendkívül szuggesztív alakja előadásaiban, könyveiben és tv-sorozataiban a világűr titkait, a földön kívüli élet lehetőségét firtatta.

Az 1950-es években kezdte kutatni az élet eredetét, a NASA tanácsadójaként részt vett az Apollo-program űrhajósainak felkészítésében. Az ő ötlete volt, hogy a naprendszert elhagyó űrszondák vigyenek magukkal a Föld köszöntését tartalmazó üzeneteket. A Pioneer-10, a Pioneer-11, továbbá az első két Voyager-szonda aranyozott alumíniumlapra gravírozott, a Naprendszerről, a Földről és az emberiségről szóló információkat tartalmazó üzenetét az ő vezetésével állították össze.

Sagan javasolta, hogy állítsanak fel rádióteleszkópokat, amelyek a temérdek csillag és galaxis között értelmes lényeket találhatnak (SETI-program). A bolygók felszínének fizikai és kémiai összetételét is vizsgálva felfedezte, hogy a Vénusz felszíne perzselően forró. Õ fogalmazta meg a feltételezést, hogy a Jupiter Európa holdjának kérge alatt óceán, a Szaturnusz Titán holdjának felszínén pedig óceán, vagy tengerek, tavak lehetnek.

Számos közéleti tisztséget vállalt, felemelte szavát a szerinte az emberiség létét veszélyeztető Reagan-féle csillagháborús tervek és a nukleáris fegyverkezés ellen. Számtalan ismeretterjesztő televíziós műsorban szerepelt, 13-részes Kozmosz című alkotását a világ hatvan országában több mint félmilliárd ember látta. A világegyetem keletkezéséről és történetéről szóló sorozata három Emmy-díjban részesült, az ennek alapján írt könyv 15 hétig állt a New York Times bestsellerlistájának élén. Sagan harminc könyvet írt a világegyetem és az élet titkairól, "Az Éden sárkányai" 1978-ban Pulitzer-díjat kapott. Népszerűségét főként annak köszönhette, hogy a tudományos dolgokat is közérthetően tudta ismertetni, magyarázni.

1994-ben diagnosztizálták csontvelőrákját, halálát 1996. december 20-án tüdőgyulladás okozta. Emlékére több díjat is alapítottak, Kapcsolat című regényéből Jodie Foster főszereplésével készült 1997-ben nagysikerű film.