Perlik a Beatles dalait kínáló online áruházat

InfoRádió / MTI
2009. november 6. 07:40
A Beatles dalait kiadó EMI lemezcég beperelte a BlueBeat.com amerikai zenei áruházat, amely az internetről letölthető formátumban kínálta a legendás együttes számait.

A BlueBeat mindössze 25 centet, azaz 46 forintot kért a Beatles dalaiért, összehasonlításképp az Apple iTunes online zenei áruházban egy-egy zeneszám általában 99 centért (184 forintért) vásárolható meg.

A Beatles egyike annak a néhány bandának, amely mind a mai napig nem járult hozzá szerzeményei elektronikus formátumban való terjesztéséhez. Ennek ellenére a BlueBeat oldalán szerdától már az összes Beatles-album megtalálható volt, beleértve a digitálisan újrakevert lemezeket, amelyek online árusítására az EMI és az együttes sem adott engedélyt.

Egy évvel ezelőtt Paul McCartney bejelentette, hogy szeretnék, ha a dalaik megjelenhetnének az Apple online áruházában, a tárgyalások azonban megrekedtek.

A Beatles dalait gondozó Apple Corps és az Apple informatikai vállalat közötti védjegyvita rendeződése után sokan reménykedtek abban, hogy végre minden akadály elhárult a dalok online árusítása előtt. McCartney szerint az online kiadást hátráltató vita jelenleg az EMI és az együttes között van. A lemezkiadó állítólag valami olyasmit akar, amire a Beatles nem készült fel.

A digitális világtól való berzenkedés ellenére a Beatles digitálisan újrakevert dalait tartalmazó, alma formájú USB-háttértár december 7-től vásárolható meg. A 280 dolláros (52 ezer forintos) albumgyűjtemény korlátozott számban, mindössze 30 ezer példányban a www.thebeatles.com oldalon rendelhető meg.