Újabb ürügy a csokievésre

Infostart
2009. november 5. 11:42
Nem elég, hogy védi a szívet és javítja az erek működését, még a bőrnek is jót tesz az étcsokoládé, pontosabban az abban eredetileg megtalálható flavonol. A rossz hír az, hogy az anyagot keserű íze miatt a gyártók általában eltávolítják a termékeikből.

Itt az újabb ürügy a csokievésre: egy új kutatás szerint naponta néhány kockányi finomság késlelteti a ráncok kialakulását, mivel védi a bőrt a napfény okozta öregedés ellen.

A vizsgálat egy londoni bőrgyógyászati magánklinikán készült, és eredményeiből arra lehet következtetni, hogy a csokoládé - pontosabban az abban található flavonol nevű anyag - a daganatos betegségek megelőzésében is segíthet.

A kutatás során az önkénteseknek csokoládét adtak, majd megvizsgálták, hogyan hat a bőrükre a napfény. Azoknak a résztvevőknek, akik flavonolban gazdag csokit kaptak, jobbak lettek az eredményeik.

Van azonban egy kis probléma - figyelmeztetett már tavaly a tekintélyes angol orvosi folyóirat, a Lancet: a kakaóbabban nagy mennyiségben megtalálható antioxidáns hatású anyagot ugyanis a gyártók keserű íze miatt eltávolítják a csokoládéból. Az édesség ugyanakkor sok cukrot és zsírt tartalmaz, ami viszont károsítja a szívet és az ereket.