Mi lenne, ha egy kontinensnyi ember elköltözne?

Infostart
2009. november 5. 09:00
Világszerte mintegy 700 millió ember gondolja úgy, hogy "a szomszéd fűje zöldebb", azaz, hogy más országban jobb lehet az élet, mint a sajátjában. A szám nagyobb, mint Észak- és Dél-Amerika teljes felnőtt lakosságáé.

A legtöbben a közép-afrikai országokban gondolják úgy, hogy máshol kellene élniük az életüket - derül ki a Gallup kutatásából, amelyet 135 ország bevonásával készített 2007 és 2009 között.

Közép-Afrikában átlagosan a felnőtt lakosság 38 százaléka szeretne folyamatosan más országban élni, ha lenne rá lehetősége. Ez nagyjából 165 millió embert jelent.

A legnépszerűbb célállomás a vágyakozók körében az Egyesült Államok, a 700 millió embernek majdnem a negyede ide költözne.

A második legnépszerűbb ország Nagy-Britannia, majd Kanada és Franciaország következik a sorban, ezekben egyenként nagyjából 45 millió ember vágyik.

Mintegy 35 millió ember Spanyolországot választaná lakóhelyéül, 30 millióan pedig Szaúd-Arábiába vágynak. Ausztráliába vagy Németországba 25 millióan költöznének.

A legkevesebben az Ázsiában élők közül emigrálnának, itt mindössze a felnőtt lakosság 10 százaléka vágyik máshová.

A reprezentatív vizsgálat 260 ezer 15 év feletti ember telefonos vagy személyes megkérdezésével készült, nagyjából 5 százalékos hibahatárral.