Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fogyni akar? Egyen paradicsomot!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A paradicsomtól teltebbnek érezzük magunkat, így kevesebbet eszünk - derítették ki a Reading Egyetem munkatársai. Kutatásuk arra nem adott választ, mely összetevője miatt lehet a zöldség az alakjukra vigyázók kedvence.

Teltségérzetet okoz, így elnyomja az éhséget a paradicsom - derítették ki brit tudósok, akik 18 és 35 éves, normál testalkatú nők részvételével vizsgálták a zöldség jótékony hatásait.

Az önkéntesek egy részének paradicsomos, a többieknek pedig sárgarépás szendvicset adtak, majd végigkérdezték őket, mennyire érzik magukat eltelve. A kutatók arra számítottak, hogy a répával töltött szendvics lesz a "befutó", hiszen rostban gazdagabb, a résztvevők azonban épp ellenkezőleg nyilatkoztak.

Julie Lovegrove, a Reading Egyetem munkatársa elmondta: további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy meghatározzák, a paradicsom mely összetevője segít legyőzni az éhséget. Azt gyanítják, hogy a likopin nevű karotionid lehet az, amely befolyásolja az éhségérzetet okozó hormonok termelődését.

A likopinnak már most is számos jótékony hatása ismert: antioxidáns hatású, így semlegesíti a szabadgyököket, és véd több daganatos megbetegedés kialakulása ellen. A paradicsom egyébként segíthet csökkenteni a vér koleszterinszintjét, és késlelteti a bőr öregedését, ráadásul C-vitaminban is gazdag.