eur:
393.66
usd:
369.41
bux:
65673.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Jobban alszanak a nyugdíjasok

Nyugdíjazásuk után sokkal jobban alszanak az emberek - állapították meg finn kutatók. Vizsgálatuk kimutatta: az első hét nyugdíjas évben az önkéntesek alvási problémái 26 százalékkal csökkentek.

Az emberek sok örömet találhatnak a nyugdíjas létben, amelyek közül az egyik a nyugodtabb alvás. A Turkui Egyetem munkatársai egy 15 ezer önkéntes részvételével elvégzett kutatás során megállapították, hogy az alvási problémák jelentősen csökkennek a nyugdíjazás előtti utolsó években és azt követően is.

Azoknál a férfiaknál nagyobb mértékű javulás figyelhető meg, akik menedzserposzton dolgoztak és magas szellemi követelményeknek kellett megfelelniük, illetve azoknál, akik éjszakai munkát vállaltak, akár rész-, akár teljes munkaidőben.

A kutatók szerint a jelenség oka, hogy a közvetlenül a nyugdíjazás előtt, majd azután folyamatosan csökken a munkából fakadó stressz. A legnagyobb javulás azoknál mutatkozik, akik, mielőtt véget értek a munkával töltött éveik, depressziótól vagy mentális fáradtsággal küzdöttek.

Jussi Vahtera, a finnországi egyetem közegészségügyi szakértője a kutatásról szólva elmondta: a résztvevők jól kerestek, biztos állásuk volt, 55 és 60 éves koruk között mehettek nyugdíjba, és tisztességes nyugdíjat kapnak. A kutató szerint éppen ezért a vizsgálati eredmények főleg azokra az emberekre alkalmazhatók, akik anyagilag nem érdekeltek abban, hogy tovább dolgozzanak.

"Olyan országokban és munkahelyeken, amelyek nem biztosítanak anyagi biztonságot a munkával töltött idő lezárása után, a nyugdíjazás komoly stresszt okozhat, aminek hatására az alvás is zaklatottabbá válhat" - magyarázta Jussi Vahtera.

Az egyetlen olyan csoport, amelynél nem figyeltek meg javuló tendenciát a szakértők, a régóta fennálló betegséggel küzdők, illetve fogyatékkal élők csoportja volt. Náluk a nyugdíjazás után több alvási probléma jelentkezett.

A finn kutatók vizsgálatának eredményei a Sleep című orvosi szaklapban jelentek meg. A kutatásban résztvevő férfiak és nők 1990 és 2006 között az egyik francia energiacégnél, az Electricite de France-Gaz de France-nál dolgoztak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×