Depressziót okozhatnak a gyorsételek

Infostart
2009. november 3. 12:00
A túl sok gyorsétel fogyasztása könnyen depressziót okozhat - figyelmeztetnek brit kutatók, akik szerint a minél változatosabb étrend a legjobb a mentális egészségünknek.

Azoknak, akik rendszeresen esznek zsírban gazdag, feldolgozott ételt, desszertet és egyéb édességet, közel hatvan százalékkal nagyobb az esélyük a depresszióra, mint azoknak, akik a gyümölcsöt, a zöldséget és a halat részesítik előnyben - állítják a University College London kutatói.

A British Journal of Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányukban a kutatók beszámoltak annak a vizsgálatnak az eredményéről, amelynek során 3486, 55 év körüli brit köztisztviselő adatait elemezték. A kísérletben résztvevőknek egy kérdőívet kellett kitölteniük étkezési szokásaikról, majd öt évvel később egy újabbat arról, milyen lelki állapotban vannak.

A kutatók azt találták, hogy azoknál, akik a legtöbb feldolgozott ételt fogyasztották, 58 százalékkal nőtt a depresszió kialakulásának a kockázata. A szekértők szerint ez nem véletlen, hiszen az egészséges táplálkozásnak számos jótékony hatása van - a lelki egészségre is.

Úgy vélik, a zöldségekben és gyümölcsökben található antioxidánsok védenek leginkább a depressziótól, de a folsavban gazdag brokkoli, káposzta, spenót, lencse és csicseriborsó is hasonló hatást ér el.

A sok hal fogyasztása is ajánlott, mivel a benne található politelített zsírsavak fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak.

Szakértők azt tanácsolják, hogy minél változatosabb étrendet alakítsunk ki, minél többféle típusú étellel, mivel a szegényes táplálkozás is nagyon megerőltethető lehet a szervezet számára.

"Ha az étrendünk túl sok olyan ételt tartalmaz, amelyektől jojóként ingázik a vércukorszintünk, akkor az nem tesz jót az ereknek és az agyműködésnek sem" - hangsúlyozta Eric Brunner, a University College London docense.