Vírusellenes "svédasztal" Kárpátalján

InfoRádió / MTI
2009. november 2. 07:21
A népi gyógyászatban alkalmazott vírusellenes és magas vitamintartalmú zöldségekkel megterített svédasztalt állított fel éttermében az egyik ungvári szálloda, hogy így óvja vendégei egészségét az influenzafertőzéstől.

Az étterembe betérők tetszés szerint válogathatnak a külön asztalon elhelyezett fokhagyma, vöröshagyma, paprika, sárgarépa és más zöldségfélék közül. A szálloda vendégeinek tetszik az ötlet, sokan élnek is az ingyen felkínált lehetőséggel, és kedvvel fogyasztják az egészségmegőrző étkeket. Annál is inkább, mivel Ungváron nem nagyon van más lehetőség az influenzavírus elleni védekezésre, hiszen a gyógyszertárakban még egészségügyi maszk sem kapható - írta vasárnap az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.

Az orgánum szerint az ungvári polgármesteri hivatal kötelezte ugyan a piaci és bolti eladókat, taxisofőröket és buszvezetőket, hogy egészségügyi maszkban dolgozzanak, ám ehhez a védőeszközhöz jelenleg a városban sehol nem lehet hozzájutni. Sokuk ezért az e vidéken egyébként is kedvelt fokhagyma fokozott fogyasztásával próbál védekezni a fertőzés ellen. Így sok helyen érezhető fokhagymaillat, amely a jelenlegi helyzetben senkit nem zavar - olvasható a hírportálon.

Ungváron, ahol a százat is meghaladja a gyógyszertárak száma, sajtójelentések szerint már pénteken, az új típusú influenza nyugat-ukrajnai megjelenéséről szóló első híradásokat követően felvásárolták az összes védőmaszkot, gézt, vírusellenes és meghűlés elleni gyógyszereket, a C-vitamint és más vitaminkészítményeket. A patikusok arra számítanak, hogy hétfőn érkezik nagyobb gyógyszerszállítmány a kárpátaljai megyeszékhelyre.