A világ első tigriscsúcsa

InfoRádió / MTI
2009. november 2. 08:00
A Katmanduban zajló globális tigrisszeminárium résztvevőit Oroszország hivatalosan meghívta egy 2010-ben tartandó tigris-csúcsértekezletre.

A konferencián természetesen nem tigrisek, hanem emberek vesznek részt, de a tigrisek állnak a középpontban.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) javasolta, hogy a csúcsot 2010. szeptemberének utolsó vasárnapján, Vlagyivosztokban rendezzék meg, a Tengermelléki (Primorje) területen ugyanis ez a nap évek óta a Tigris napja, s valóságos népünnepéllyé vált már.

Oroszország az egyetlen hely a világon, ahol a tigrisállomány a múlt század közepe óta jelentősen fejlődött, és jó tíz éve stabilnak tekinthető, eséllyel a további növekedésre. Itt él egyben a legnagyobb populáció, több mint 450 állat, a világon élő tigrisek mintegy 11 százaléka. Ez a szakértők szerint első sorban az 1950 és 1980 közötti védelmi intézkedéseknek köszönhető: akkoriban tiltották be teljesen a tigrisek kilövését, védett területeket alakítottak ki a nagymacskák számára és tudományos kutatásokba kezdtek.

Az orosz Interfax hírügynökség szerint a katmandui szeminárium résztvevői megállapították, hogy a tigrisek védelmével kapcsolatos globális helyzetet katasztrofálisnak kell minősíteni. Az utóbbi száz év alatt a populáció százezerről négyezerre csökkent, és tovább zsugorodik: Csak Indiában 1995 és 2005 között 3500-ról 1300-ra esett vissza az állomány, és teljesen eltűntek a tigrisek több területről, így például a Kaukázusból, Közép-Ázsiából, Baliról és Jáváról.

A populáció csökkenésének fő okai az élettér zsugorodása, a vadorzás, a kényszerű kilövés ott, ahol a sűrűn lakott területeken veszélyt jelentenek a tigrisek az emberekre.

A tigrisek védelmével foglalkozó csúcsra Robert Zoellick, a Világbank elnöke tett javaslatot 2008-ban, s Igor Csesztyin, a WWF orosz részlegének vezetője idén áprilisban javasolta, hogy a csúcsot tartsák Oroszországban. A moszkvai környezetvédelmi minisztérium Zoellicket levélben tájékoztatta, hogy kész megrendezni a tigriscsúcsot, s a Világbank jóváhagyta az orosz kezdeményezést. Ezt követően juttatta el Jurij Trutnyev orosz környezetvédelmi miniszter egy videoüzenetben Moszkva hivatalos meghívását a katmandui tigrisszeminárium résztvevőinek.