A világ legegészségesebb étele - íme, a recept!

Infostart
2009. október 31. 10:00
Egy indiai-angol szakács elkészítette a világ legegészségesebb curryjét. A csirkéből és áfonyából készült curry mellé goji bogyót és rizottót tálal. Szavai szerint ez a legegészségesebb étel, amely segít a rák elleni küzdelemben.

A 32 éves szakács a fűszeres csirkét a rák megelőzésére ajánlja vendégeinek. Az étel további, az egészség szempontjából igen hasznos fűszereket tartalmaz, például gyömbért, csilit, kurkumát és fokhagymát. Ezeknek antibakteriális, antivirális hatásuk van.

Állítása szerint az ételből egyetlen adag olyan jótékonyan hat a szervezetre, mint 49 adag spenót, 23 fürt szőlő vagy kilenc adag brokkoli.

Gurpareet Bains, aki egyben táplálkozási tanácsadó is, úgy véli: aki hetente egyszer eszik az ételből, az igen sokat tesz a rák vagy más betegségek, például az Alzheimer-kór megelőzése érdekében.

A recept:

A curryt a következőképpen kell elkészíteni: keverjünk össze 20 g őrölt koriandert, 200 g friss vagy fagyasztott áfonyát, két evőkanál frissen reszelt gyömbért, egy teáskanál sót és 500 gramm alacsony zsírtartalmú görög joghurtot - ez utóbbi sokkal sűrűbb a nálunk kaphatónál, úgy állítható elő, hogy a joghurtot konyharuhában vagy egy papírfilteren át lecsöpögtetjük több órán át.

Négy gerezd áttört fokhagymát futtassunk meg egy serpenyőben három evőkanál olívaolajon, mindezt tegyük közepes hőfokon addig, míg a fokhagyma el nem kezd barnulni, azaz nagyjából egy-két percig.

Adjunk hozzá egy teáskanálnyi kurkumát, keverjük jól össze és tartsuk a tűzön további 20 másodpercig. Adjunk hozzá két evőkanál őrölt fahéjat és egy teáskanál csilit, és főzzük további 20 másodpercig.

Ezt követően tegyünk bele 500 grammnyi apróra vágott csirkemellet, fedjük le, gyakran keverjük meg - az egész műveletet nagyjából öt percig végezzük.

Ekkor lassan keverjük bele a joghurtos keveréket, és közepes lángról tegyük át tűzhelyünket lassú tűzre.

Nagyjából tíz percen át főzzük így fedetlenül, közben rendszeresen keverjük meg. Ekkor hozzá kell adni még egy teáskanál úgynevezett garam masalát. Ez egy indiai fűszerkeverék, csípős fűszerekből. Fahéjból, babérlevélből, római köményből, korianderből, kardamonból, feketeborsból, szegfűszegből és őrölt szerecsendió-virágból áll.

A rizottó receptje a következő: tegyen két teáskanál római köményt és két evőkanál olívaolajt egy serpenyőbe és hevítse lassú-közepes lángon, amíg a fűszermagok pukkanni nem kezdenek. Ez nagyjából három perc alatt következik be.

Adjon hozzá egy kisebb hagymát feldarabolva és főzze puhára. Adjon hozzá egy teáskanálnyi kurkumát, keverje össze és főzze össze őket nagyjából 20 másodpercig. Adjon hozzá egy nagyobb darabolt répát és főzze további két percig.

Ezzel egy időben főzzön fel egy bögrényi vizet.

Vegye ki a keveréket a serpenyőből és helyezze egy olyan edénybe, amely berakható a mikrohullámú sütőbe. Adjon hozzá egy csészényi úgynevezett basmati riszt - ez egy különleges, nem ragadós rizs, amelyet a Himalája lábánál termesztenek -, egy teáskanálnyi sót, a forró vizet és keverje össze ezeket.

Főzze fedetlenül egy mikrohullámú sütőben 700 watton 4 percen át (800 wattos mikróban 3 percig kell főzni).

Fedje le, majd főzze további 4 percig. Adjon hozzá 50 g goji bogyót és egy maroknyi borsót, és hagyja letakarva 10 percig. Tálalás előtt lazítsa fel egy villával.