Az LSD kevésbé veszélyes, mint az alkohol?

Infostart
2009. október 30. 09:20
A brit kormány egyik tanácsadója szerint az Ecstasy, az LSD és a kannabisz kevésbé veszélyes, mint az alkohol és a cigaretta.

David Nutt, a kábítószerügyekben illetékes vezető kormányzati tanácsadó támadja azt a döntést, amely szerint a szigetországban rontják a kannabisz veszélyességi besorolását. Szavai szerint az átsorolásért felelős brit belügyi tárca vezetője, Jacqui Smith eltorzította, átértékelte a tudományos kutatásokat.

Hozzátette: aki marihuánás cigarettát szív, azzal relatíve kicsiny kockázatot idéz elő az egészsége szempontjából, míg más szerek, például az alkohol vagy a cigaretta fogyasztása magasabb kockázattal jár. Sorba állítva a káros szereket, az alkohol az ötödik helyre kerül, a kokain, a heroin, a barbiturátok - egyes altató hatású szerek -, valamint a metadon mögé.

A dohánytermékek a kilencedik helyen állnak, megelőzve az LSD-t, a kannabisz és az Ecstasy elé.

Nem ez az első eset, hogy Nutt professzor szembe megy a kormány döntéseivel. 2007-ben bírálta a brit kabinet által közölt droglistát, ahol szerinte az alkohol túlságosan hátul szerepelt. Mint mondta, a szeszek sokkal veszélyesebbek annál, mint ahogy azt a kormány meghatározta.

A tanácsadó ellenzi a cigaretta és az alkohol mesterséges elkülönítését is az illegális kábítószerektől, hozzátéve: senki sem állítja, hogy ezek a szerek nem ártanak, a kulcs kérdés azonban az, hogy melyik, mennyire ártalmas.