Az aurás migrén növeli a stroke kockázatát

Infostart
2009. október 29. 21:30
Azoknál a fiatal nőknél, akiknél a migrént úgynevezett aura előzi meg, kétszer nagyobb az agyérkatasztrófa kialakulásának az esélye - derül ki egy nemzetközi kutatócsapat legújabb tanulmányából.

Sok nő nemcsak egyszerűen migrénben szenved, hanem a fejfájás kezdete előtt úgynevezett aura jelzi a rohamot. Az aura alatt a betegek villódzó fényeket, színes cikkcakkos vonalakat látnak, egyes területek kiesnek a látótérből, és ez akár féloldali átmeneti vakságig fokozódhat.

Egy nemzetközi kutatócsoport a legújabb migrénkutatások eredményét vizsgálta át. Arra keresték a választ, hogy milyen kapcsolat van a migrénes fejfájás, valamint a szív- és érrendszeri problémák között. Egy 2004-es vizsgálat ugyan kimutatta, hogy a migréntől szenvedőknél kétszer nagyobb az esélye az agyérkatasztrófa, vagyis a stroke kialakulásának, de az ennél is újabb kutatások már azt állapítják meg, hogy a kockázat legfőképpen azoknál áll fenn, akiknél aurás migrén jelentkezik.

Markus Schurks, a Harvard Medical School kutatója azt hangsúlyozza, hogy a fiatal nők negyven százaléka küszködik a migrénes fejfájással, harmaduk pedig aurát is tapasztal.

A British Medical Journal című szaklapban megjelent cikkben a nemzetközi csapat kutatói szerint az aurás migrénben szenvedő nők életmódbeli változtatásokkal megelőzhetik a bajt. A dohányzás felhagyásával és az ösztrogént tartalmazó fogamzásgátló szerek visszaszorításával csökkenthetik az aurás migrén negatív hatásait.