Megvan a boldog házasélet titka!

Infostart
2009. október 27. 10:00
Ha egy férfi boldog házasságra vágyik, akkor olyan feleséget válasszon, aki okosabb és legalább öt évvel fiatalabb - állítják brit kutatók.

A bath-i egyetem kutatócsoportja több mint 1500 párral - házaspárral és élettársakkal - készített interjút, majd öt évvel később megnézték, mi történt a kapcsolatokban.

Ha a feleség legalább öt évvel idősebb a férjnél, akkor több mint háromszor nagyobb a válás esélye, mint az azonos korúaknál - derült ki az adatok elemzéséből. Ha a férfi az idősebb, akkor a boldog házaséletre nagyobb az esély.

Fontos kritérium még az iskolai végzettség: az is javítja a házasság sikerességét, ha a nő a rendelkezik magasabb végzettséggel, azaz ő az okosabb.

A kutatók által példaként idézett ismert párnak, az énekes Beyonce-nak és férjének, a rapsztár Jay-Z-nek jó esélye van a boldog házasságra, mivel 11 év a korkülönbség köztük, és a feleségnek van magasabb iskolai végzettsége..

A férfiak és nők a szerelem, a vonzalom és a közös értékek alapján választanak párt, de objektív tényezőket, mint a kor, az iskolázottság és a kulturális eredet, is figyelembe kellene venniük, hogy csökkentsék a válások számát - összegezte a kutatást Emmanuel Fragniere, az egyetem munkatársa.