Újinfluenza: miért jár más védőoltás az állami alkalmazottaknak?

Infostart
2009. október 21. 13:40
Az újinfluenza harminc millió megbetegedést okozhat a következő hónapokban Németországban, a halálos áldozatok száma pedig elérheti a 35 ezret - jósolja Adolf Windorfer, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) német tanácsadója. Az országban jövő hétfőn kezdik meg az oltásokat, a botrány azonban már kitört, ugyanis kiderült: a minisztereknek, parlamenti képviselőknek és a többi szövetségi hatóság alkalmazottainak,valamint a hadsereg tagjainak más védőoltást akarnak beadni, mint a lakosságnak.

A Bildzeitung című bulvárlap hétfőn öles betűkkel országos botrányról írt és hátrányos megkülönböztetést emlegetett a forgalomba kerülő két oltóanyag kapcsán.

A cikk szerint a közvélemény megütközéssel fogadta az egészségügyi minisztérium bejelentését, hogy a Pandemrix nevű oltóanyagból a lakosság számára 50 millió adagot rendelt, a belügyminisztérium viszont a Celvapan nevű szérumból 200 ezer dózist biztosít a szövetségi alkalmazottak rendelkezésére.

A kettő közötti különbség abban áll, hogy az állami alkalmazottak számára rendelt szérum nem tartalmazza azt az adalékanyagot, amely szakértők szerint elsősorban felelős a kockázatos mellékhatásokért. Ezért az orvosok szövetsége arra szólította fel az egészségügyi hatóságokat, hogy legalább a terhes asszonyok és kisgyereket számára biztosítsák a kevesebb mellékhatással fenyegető Celvapant.

Az ügynek váratlan fordulatot adott Adolf Windhofer professzor nyilatkozata, amelyben úgy vélte, hogy a közelgő tél során Németországban akár 30 millióan is megbetegedhetnek az új típusú influenzában, és akár 35 ezer személy számára halálos kimenetelű lehet a betegség. Windhofer professzor közel tíz éven keresztül állt egy fertőzéses megbetegedésekkel foglalkozó alsó-szászországi kutató intézet élén, és szakmájában elismerten az egyik legnagyobb tekintélynek számít.

Ráadásul nem magánvéleményét fogalmazta meg, hanem az intézete nevében nyilatkozott. A tudós azt ajánlotta mindenkinek, hogy oltassa be magát a vírus ellen. Az immár országossá dagadt vita azonban a lakosság elbizonytalanodását váltotta ki, és a legújabb felmérések szerint a válaszadók alig 12 százaléka készül arra, hogy beadatja magának az ingyenes szérumot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást