Kínaiak esnek leggyakrabban a kalózok fogságába

Infostart
2009. október 21. 14:00
Az elmúlt 10 év során megháromszorozódott a világszerte elkövetett emberrablások száma. Ebben komoly szerepet játszik a tengeri kalózkodás újraéledése, amely kiváltképpen az Indiai-óceán nyugati térségében fenyegeti a kereskedelmi hajókat. Az emberrablók leggyakrabban kínaiakat, franciákat és németeket ejtenek foglyul.

A túszejtő akciók megoldásában kulcsszerepet játszó Hiscox nevű biztosítótársaság müncheni központja bejelentette, hogy 1998 óta bő háromszorosára nőtt az emberrablások száma. Ezek során elsősorban kínaiakat, franciákat és németeket ejtettek foglyul, ami szorosan összefügg azzal, hogy főleg a szomáliai partok közelében kalózok tartják rettegésben a kereskedelmi hajókat.

Ezeken a matrózok java része kis fizetésű kínai - így a legnagyobb számban ők esnek a kalózok átmeneti fogságába. A Hiscox szóvivője elmondta, hogy a kalózok a legtöbb esetben busás váltságdíj ellenében idővel szabadon engedik túszaikat. Az Egyesül Államok ugyanúgy fizet túszul ejtett állampolgáraiért, mint Franciaország, Nagy-Britannia vagy Németország.

Az emberrablások szaporodásában komoly tényezőt jelent az is, hogy egyre többen utaznak belpolitikailag bizonytalannak minősülő országokba, így Jemenbe, Szudánba és Afganisztánba is. A biztosítótársaság azonban elzárkózott az elöl, hogy nyilvánosságra hozza, mekkora összegeket fizettek ki váltságdíj címén.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást