A túlsúlyos emberek alvás közben rosszabbul lélegeznek

Infostart
2009. október 13. 20:20
A túlsúlyos embereknek gyakran vannak légzési nehézségeik alvás közben, és ennek káros következményeitől is többször szenvednek, mint a normál súlyúak.

A túlsúlyos emberek gyakrabban vesznek lélegzetet és átmeneti légzéskimaradás is gyakrabban fordul elő náluk - mondta az Egyesült Államokban végzett kutatást vezető professzor.

A University of Wisconsin-Madison munkatársa, Paul E. Peppard elmondta: tanulmányukkal arra keresték a választ, milyen összefüggés van a súlytöbblet és a légzés között.

Peppard és kollégái 750 felnőtt embert kértek fel a vizsgálatukhoz. Arra voltak kíváncsiak, hogyan veszik a lélegzetet alvás közben, mennyire mélyen, pihentetően alszanak, és eközben hogyan alakul a vérük oxigénszintje.

Emellett fizikai szintfelmérést is végeztek, megnézték a testtömeg-indexet, azaz a testmagasság és a tömeg arányát vagy a nyak kerületét.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a túlsúlyosokkal egy alvási ciklus alatt több tízezerszer fordult elő, hogy rendellenesen lélegeztek, ugyanakkor az is világossá vált, hogy eközben szervezetük gyakran "éhezi" az oxigént, azaz szöveteikhez a vér nem szállít megfelelő mennyiségű oxigént.