A reggeli a legegészségtelenebb étkezés?

Infostart
2009. október 6. 12:00
Bármennyire is furcsa, nem a kiadós ebéd vagy a vacsora, hanem a reggeli a legsósabb étkezés - legalábbis erre figyelmeztet a Brit Élelmiszer-biztonsági Hivatal (FSA).

A hivatal szerint a legtöbb sót a kenyér, a hús és a gabonapehely tartalmazza, vagyis pont azok az élelmiszerek, amelyek egy tipikus reggeli részei. Pláne, ha egy hagyományos brit reggeli étkezésről van szó, ugyanis a szigetországban a bread and breakfast többek között pirítósból, tükörtojásból, kolbászból, sült baconből és paradicsomszószos babból áll.

Nem véletlen tehát, hogy az FSA számításai szerint a britek napi átlagban 8,6 gramm sót fogyasztanak, miközben az ajánlott napi 6 gramm.

Az FSA felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége úgy vélte, a csipsz tartalmazza a legtöbb sót, miközben az csak a lista tizedik helyére került, közvetlenül a sajt, a vaj, a készételek, levesek és a pizza mögé.

Szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy az egyes márkák között nagy lehet a különbség, így például előfordulhat, hogy az olcsóbbik gabonapehely tartalmazza a kevesebb sót.

"Nem azt mondjuk, hogy abba kell hagyni a gabonapehely fogyasztását, hiszen az fontos részét képezi az egészséges táplálkozásnak. Inkább azt tanácsoljuk, hogy azokat a márkákat kell keresni, amelyek alacsonyabb sótartalmúak" - hangoztatta Rosemary Hignett, a hivatal táplálkozási főszakértője.

A túl sok só magas vérnyomáshoz, szívproblémákhoz vagy szélütéshez vezethet.

A legnagyobb sótartalmú ételek listája:

1. Kenyér
2. Húskészítmények
3. Gabonapelyhek
4. Sajt
5. Vaj
6. Paradicsomszószos bab
7. Készételek
8. levesek
9. Pizzák
10. Csipszek és egyéb rágcsálnivalók