Évi negyven millió veszélyes harapás Kínában

InfoRádió / MTI
2009. október 5. 20:20
Évente legkevesebb 40 millió embert támadnak meg állatok Kínában, legalábbis erre lehet következtetni a veszettség elleni oltások felhasználásából - állapítja meg egy, a védekezésről, illetve a fertőző betegség kezeléséről szóló jelentés, amelynek egyes részleteit hétfőn közölte a kínai sajtó.

Az egészségügyi minisztérium szerint a nagy szám a házi kedvenc kisállatok, kutyák és macskák látványosan növekvő számával hozható összefüggésbe.

2004 óta a világon India után Kínában regisztrálták a második legtöbb, évi 2400 veszettségi esetet, többségükben a déli és a keleti országrészben - állapítja meg a jelentés. A veszettséggel kezeltek 60,85 százaléka évek óta lényegében öt meghatározott tartományban él, miközben megfigyelhető az is, hogy a korábban szinte érintetlen területek szintén veszélyeztetettekké váltak. A közép-kínai Honan (Henan) tartományban például 2000-ben mindössze egy esetről tudtak, míg 2007-ben a számuk 196-ra emelkedett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becsült adatai szerint minden évben 55 ezren halnak meg veszettség következtében, 95 százalékuk ázsiai és afrikai országok lakosai.