A mai gyerekek sztárok akarnak lenni

Infostart
2009. október 4. 08:00
Míg negyedszázaddal ezelőtt az akkori gyerekek legtöbbje tanár akart lenni, a mai tinédzserek célja már az, hogy híressé váljanak.

Wayne Rooney, David Beckham, Leona Lewis - ők a mai gyerekek példaképei egy felmérés szerint, így nem meglepő, ha a fiatalok többsége hozzájuk hasonló híresség szeretne lenni. Egy nagy-britanniai kutatásból az derült ki, hogy a mai gyerekek a hírnevet rendkívül fontosnak tartják, és maguk is énekes, színész vagy sportoló akarnak lenni.

A megkérdezett fiatalok 12 százaléka mondta azt, hogy híres sportolóvá akar válni, 11 százalék énekesi és színészi pályára lépne, 9 százalék pedig űrhajós szeretne lenni. A televíziós főzőműsorok népszerűségét jelzi, hogy séfként 5 százalék tudja elképzelni felnőtt életét.

A hagyományos szakmák visszaszorulóban vannak: ügyvéd a gyerekek 9 százaléka lenne, orvos 6, tanár pedig 4 százalék.

A negyedszázaddal ezelőtt, vagyis a mai gyerekek szülei körében végzett felmérés esetében a legtöbben (15 százalék) pedagógusnak készültek, 9 százalék a pénzügyben, 7 százalék pedig az egészségügyben kívánt elhelyezkedni. Híres sportolóvá az akkori gyerekek 5 százaléka akart válni.

A szülők közül sokan a televíziót okolják a változásért, ugyanis a sugárzott képpel és a felépített sztárkultusszal jelentősen befolyásolja a gyerekek véleményét, így pályaválasztását is.

"A gyerekek látják a futballisták, zenészek és színészek életét a tv-ben, ami izgalmasnak és viccesnek tűnik. Azt nehezen fogják fel, hogy a sztárrá váláshoz sok munka és tehetség szükséges. Azzal nincs baj, ha a gyerekek álmodoznak, ám ezeknek a vágyaknak a valóságon kell alapulni" - mondta a felmérés eredményeit látva Laverne Antrobus gyerekpszichológus.