Hiába eszünk halat, az nem véd meg a szívbetegségektől

Infostart
2009. október 3. 10:30
Hollandiai vizsgálatok szerint az eddigi vélekedéssel ellentétben az elfogyasztott hal nem védi meg a szervezetet a szívrohamtól vagy más kardiovaszkuláris betegségtől.

A szívelégtelenség egy degeneratív állapot, de megfelelő kezeléssel és életvitellel hosszú életre számíthatnak az ebben szenvedők.

Az Egyesült Államokban 5,7 millió szívelégtelenségben szenvedő beteget tartanak nyilván, és évről évre mintegy 670 ezer ezer embernél diagnosztizálják a betegséget.

A holland kutatók azt vizsgálták meg, hogy az omega-3 zsírsavban gazdag hal bevitele megvédi-e a szervezetet a szívbetegség kialakulásától. A Wageningeni Egyetem munkatársai szerint azonban semmilyen összefüggés nincs az omega-3 zsírsav bevitele és a szívbetegség kifejlődése között.

A kutatók megállapításaikat egy 12 éven át folytatott vizsgálatsorozatra alapozták, amelybe csaknem 5 300 embert vontak be, akik hetente kétszer ettek halat. Az évek során a rotterdami kutatásra jelentkezők közül 669 embernél fejlődött ki valamilyen szívrendellenesség.

A vizsgálatok azt ugyan kiderítették, hogy a többi mellett az érelmeszesedés ellen hatékonyan küzdhetünk például halevéssel, ám a degeneratív szívbetegségek megelőzéséhez ennek nem sok köze van.