Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A stressz miatt pusztulnak a koalák

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vészesen lecsökkent az ausztráliai koalák száma, élőhelyeiket ugyanis gyakran veszélyeztetik az emberek. Kutatók arra figyelmeztetnek: hamarosan a helyzet még rosszabb lehet, holott három évszázad alatt a koalák száma mintegy 90 százalékkal csökkent.

Az eukaliptuszfa leveleivel táplálkozó koalák egyaránt lakják a hegyeket, ahol elbújhatnak, valamint a vízben és táplálékban gazdag síkságokat. Csakhogy azokon a területeken, ahová emberek költöznek, vészesen csökkenni kezd a fák mennyisége, azaz élőhelyük pusztul.

A koalák egyre kevesebb táplálékul szolgáló fát találnak, ez pedig jelentős megpróbáltatást jelent számukra. Mindezek következtében jelentősen csökkenhet a koalák száma - állapították meg a Queenslandi Egyetem kutatói.

A probléma akkor került elő, amikor nyáron az orvosok keze alatt halt meg egy beteg állat. Sam ekkorra már a koalák szimbólumává vált, így halála sokakat megrendített. Az állat túlélte a februári erdőtüzeket, amelyben csaknem kétszáz ember veszítette életét, valamint megszámlálhatatlan mennyiségű kenguru és koala. Az égési sérüléseket szenvedett Samre tűzoltók találtak rá. Az eset azért keltett rendkívül nagy feltűnést Ausztráliában, mert a koalák szinte sohasem mennek az emberek közelébe.

Az állat azonban elkapta az ausztráliai koalák jelentős részét megfertőző clamidia vírusát, amelyből nem tudták kigyógyítani az orvosok.

Az állatállományt ráadásul az ember közelsége miatt ritkítják az autóbalesetek és a kutyatámadások is. Mára Ausztráliában kevesebb, mint 100 ezer koala maradt, holott az 1700-as években, azaz az európaiak bevándorlása előtt még csaknem egymillió volt.