eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

A stressz miatt pusztulnak a koalák

Vészesen lecsökkent az ausztráliai koalák száma, élőhelyeiket ugyanis gyakran veszélyeztetik az emberek. Kutatók arra figyelmeztetnek: hamarosan a helyzet még rosszabb lehet, holott három évszázad alatt a koalák száma mintegy 90 százalékkal csökkent.

Az eukaliptuszfa leveleivel táplálkozó koalák egyaránt lakják a hegyeket, ahol elbújhatnak, valamint a vízben és táplálékban gazdag síkságokat. Csakhogy azokon a területeken, ahová emberek költöznek, vészesen csökkenni kezd a fák mennyisége, azaz élőhelyük pusztul.

A koalák egyre kevesebb táplálékul szolgáló fát találnak, ez pedig jelentős megpróbáltatást jelent számukra. Mindezek következtében jelentősen csökkenhet a koalák száma - állapították meg a Queenslandi Egyetem kutatói.

A probléma akkor került elő, amikor nyáron az orvosok keze alatt halt meg egy beteg állat. Sam ekkorra már a koalák szimbólumává vált, így halála sokakat megrendített. Az állat túlélte a februári erdőtüzeket, amelyben csaknem kétszáz ember veszítette életét, valamint megszámlálhatatlan mennyiségű kenguru és koala. Az égési sérüléseket szenvedett Samre tűzoltók találtak rá. Az eset azért keltett rendkívül nagy feltűnést Ausztráliában, mert a koalák szinte sohasem mennek az emberek közelébe.

Az állat azonban elkapta az ausztráliai koalák jelentős részét megfertőző clamidia vírusát, amelyből nem tudták kigyógyítani az orvosok.

Az állatállományt ráadásul az ember közelsége miatt ritkítják az autóbalesetek és a kutyatámadások is. Mára Ausztráliában kevesebb, mint 100 ezer koala maradt, holott az 1700-as években, azaz az európaiak bevándorlása előtt még csaknem egymillió volt.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×