Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A dolgozó anyák gyerekei kevésbé egészségesek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A dolgozó anyukák kisgyerekei több időt töltenek tévézéssel, kevesebbet mozognak, és több cukros üdítőt isznak - derült ki egy brit felmérésből.

Az Institute of Child Health több mint 12500 ötéves gyereket vont be átfogó vizsgálatába. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire egészséges életmódot folytatnak a gyerekek, és anyukájuk visszatért-e a munkaerőpiacra.

A vizsgálatban résztvevő gyerekek anyukájának harmada a szülés után öt évvel sem ment vissza dolgozni, a többiek viszont átlagosan heti 21 órát töltöttek a munkahelyen. A kutatók azt találták, hogy azon ötévesek közül, akiknek édesanyjuk félállásban, vagy teljes munkaidőben dolgoznak, sokan cukros italokat fogyasztanak két étkezés között.

Legalább két órán át ülnek a számítógépük vagy a televízió előtt naponta, míg azok az ötévesek, akiknek anyukájuk otthon van, kevesebb, mint két órát töltenek el ezekkel a tevékenységekkel. Utóbbiak közül sokan járnak gyalog vagy biciklivel az iskolába, míg a dolgozó anyák gyerekeit inkább kocsival viszik.

"Sok családnál minkét szülő dolgozik. Az időkényszer komolyan korlátozza őket abban, hogy egészséges ételeket adjanak a gyereküknek, vagy testmozgásra ösztönözzék őket" - hangsúlyozta Catherine Law kutatásvezető, aki azonban hozzátette: vizsgálatuk eredményével nem azt akarják sugallni, hogy az anyák semmiképp se menjenek vissza dolgozni nem sokkal a szülés után. Sokkal inkább arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a kormányoknak jobban kell segíteniük a szülőket.