A szülők fele nem veszi észre, hogy a játékfüggőség veszélyezteti a gyermekét

Infostart
2009. szeptember 30. 17:40
Egyre több tinédzser játszhat ellenőrzés nélkül a számítógépén vagy konzolán, amely súlyos függőséghez vezethet - erre a következtetésre jutottak kutatók, akik 2800 kanadai tinédzsert kérdeztek meg arról, mekkora szerepet töltenek be életükben a számítógépes játékok.

A World of Warcraft, a Call of Duty és hasonló számítógépes játékok órákat vesznek el egy-egy tinédzser napjából, és hosszú távon súlyos függőséghez vezetnek - derül ki egy friss 2800 fős kanadai közvélemény-kutatásból.

A kutatás szerint a megkérdezett tinédzserek 11 százaléka saját bevallása szerint magától nem tudja abbahagyni a játékot. Tíz gyerekből hatan bevallották, hogy játékszenvedélyük akadályozzák őket iskolai feladataik végrehajtásában. Majdnem ugyanennyien voltak azok, akik szerint a számítógépes játékok a testmozgástól is elveszik az időt

A látható veszélyek ellenére a tinédzserek 44 százaléka arról számolt be, hogy szüleik nem határolják be, hogy mennyi időt töltenek a játékokkal. Sőt 35 százalék úgy nyilatkozott, hogy olyan gyakran ül le játszani, amilyen gyakran csak akar - írja a Winnipeg Free Pressre hivatkozva az ELTE TTK hírlevele.

Mértékkel mindent lehet csinálni, de ha valamit túlzásba viszünk, akkor kicsúszik a kezünkből az irányítás - nyilatkozta Janice Currie, a kutatást megrendelő Kids Help Phone elnöke. Currie szerint megdöbbentő, hogy milyen kevés szülő van tudatában annak, hogy gyermekei mekkora veszélynek vannak kitéve játékszenvedélyük miatt.