Ha vezet, ne igyon energiaitalt!

Infostart
2009. szeptember 29. 09:00
Azok az autósok, aki magas koffeintartalmú energiaitalokkal próbálják ébren tartani magukat a volán mögött, olyan állapotba kerülhetnek, mintha alkoholt fogyasztottak volna - állítják amerikai kutatók.

A US National Safety Commission felméréséből kiderül, hogy egy órával egy magas koffeintartalmú cukros energiaital elfogyasztása után nagy esélye van annak, hogy vezetés közben tompul a figyelem és lassul a reakcióidő.

Az amerikai szakértők azt állítják, hogy bár ezek az italok a fáradtság leküzdésére szolgálnak, valójában még kimerültebbé tehetik az embert. "A magas koffeintartalmú italok csak egyszer hatásosak, néhány órával később azonban már nem érik el a kívánt eredményt" - hangsúlyozta az Institute of Advanced Motorists brit szervezetének vezetője, kommentálva az amerikai kutatási eredményeket.

Szakértők azt állítják: a mértéktelen koffeinfogyasztás hasonló tüneteket produkálhat, mint az alkoholmérgezés, vagyis a túl sok energiaital komoly veszélyeket rejt magában, ha a volán mögött ülünk. De nemcsak az ittassághoz hasonló tüneteket produkálhatunk, hanem ingerlékenyekké válhatunk, rángatózni kezdhetnek az izmaink és elhomályosodhat a látásunk is.

Szakértők szerint a vizsgálat eredménye is azt mutatja, hogy a fáradt autósokat nem arra kell ösztönözni, hogy energiaitallal vagy kávéval tartsák magukat ébren, hanem inkább azt kell tanácsolni nekik, hogy ha fáradtnak érzik magukat, húzódjanak le, és pihenjenek egy keveset.