Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A buboréktól jó a pezsgő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Francia kutatók a pezsgőben lévő vegyületeket tanulmányozva arra a következtetésre jutottak, hogy néhány, az aromához alapvetően fontos molekulát az apró buborékok ejtenek csapdába, és feldúsítva szállítják orrunkba. Ha olyan pohárból isszuk a pezsgőt, ami "mozgatja" a buborékokat, akkor még jobban élvezzük az italt.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában kedden jelent meg Gerard Liger-Belair és kollégái tanulmánya, amelyben nagy felbontású tömeg-spektrométerrel végzett vizsgálataikról számolnak be.

A francia Reims Champagne-Ardenne egyetemén a pezsgőkben és pezsgőborokban, valamint a buborékaikból képződött párában lévő vegyületeket elemezték. A tanulmány leírja, miként kerülnek át a pezsgő aromáját adó anyagok a buborékokba.

A különleges, gyümölcsös aromát biztosító molekulák átlépnek a pezsgő folyadékfázisából a buborék gázfázisába, majd ott feldúsulva jutnak fel az ital felszínére, ahol a buborék szétpattan, és kiengedi az aromaanyagokat. A buborékokban 30 százalékkal több az íz erősítő vegyi anyagok mennyisége, mint a pezsgő "sima" részében.

Borszakértők szerint a felfedezés teljesen megváltoztatja ismereteinket a buborékok szerepéről - írja beszámolójában a BBC internetes oldala. Jamie Goode, a wineorak.com internetes oldal alapítója a kutatás eredményét kommentálva arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szimplán az etikett az oka annak, hogy a pezsgőt és a habzóborokat hornyolt pohárban szolgálják fel. Ezek ugyanis "mozgatják" a buborékokat, így jobban élvezhető az ital íze.