WWF: 163 ritka fajt fenyeget kihalás a Mekong folyónál

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 25. 16:22
Százhatvanhárom tavaly felfedezett, ritka állat- és növényfajt fenyeget kihalás a délkelet-ázsiai Mekong folyó mentén az éghajlatváltozás következtében - közölte a Természetvédelmi Világalap.

A veszélybe került fajok között van egy madárevő béka és egy leopárdmintázatú gekkó, utóbbinak sci-fibe illő megjelenése inspirálta a WWF-jelentés címét is: Harmadik típusú találkozások. Összesen 100 növény, 28 hal, 18 hüllő, 14 kétéltű, 2 emlős és 1 madár szerepel a WWF listáján.

"Néhány faj tud majd alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, mások azonban nem, és ez jelentős kihalási hullámhoz vezethet" - mondta Stuart Chapman, a természetvédő szervezet Mekong-programjának igazgatója.

A WWF szerint az éghajlat átalakulása már meg is kezdődött, elsősorban az emelkedő tengerszint, valamint az egyre gyakoribbá váló aszályok és árvizek adnak okot aggodalomra. Ezenkívül a fakitermelés és az építkezések is veszélyeztetik az élővilágot.

A WWF közleményében határokon átnyúló intézkedéseket sürget a terület élővilágának megóvására.

A Tibeti-fennsíkon eredő Mekong a világ tizedik leghosszabb folyója: 4350 kilométeren át kanyarog Kínán, Mianmaron (Burmán), Thaiföldön, Laoszon, Kambodzsán át, hogy aztán Vietnamban a Dél-kínai-tengerbe ömöljön.

A folyó vízgyűjtő területe termékeny terepe a kutatásnak: a WWF közlése szerint 1997 és 2007 között 1068 új fajt fedeztek fel a térségben. Ma a több mint 320 millió embernek otthon adó területnek mindössze öt százaléka érintetlen a civilizációtól.

A zöld szervezet közleményében felhívja a figyelmet a szeptember 28-án Bangkokban kezdődő klímatalálkozó fontosságára, amely a decemberi koppenhágai klímacsúcsra való felkészülési periódus utolsó előtti állomása.