Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megbízhatóbbak a női orvosok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Betegközpontúbbak és hosszabb ideig konzultálnak a páciensekkel a női orvosok, míg férfi kollégáikat nagyobb eséllyel függesztik fel állásukból - derült ki egy brit felmérésből.

Az Egyesült Királyság eddigi legátfogóbb, az orvosok teljesítményét vizsgáló felmérésből kiderült, hogy a háziorvosok, a kórházi doktorok és a fogorvosok között kevesebb az esély arra, hogy a nőket felfüggesztik állásukból, eltiltják a betegektől vagy vizsgálóbizottság elé állítják őket.

A 2001 és 2009 között végzett vizsgálat szerint 3685 férfi doktornak és fogorvosnak kellett a National Clinical Assessment Service-hez fordulnia, mert rosszul végezték munkájukat. Ezzel szemben a vizsgált időszakban mindössze 873 női orvos ügye került a hivatal elé, pedig a doktorok és a fogorvosok 40 százaléka hölgy.

A 2001-ben a brit kormány által felállított hivatal feladata, hogy a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatban tevékenykedők munkáját ellenőrizze és értékelje.

A felmérésből kiderült az is: a férfi orvosok körében nagyobb az esély, hogy felfüggesztenek valakit az állásából. A háziorvosok közül például csak 29 nőt tiltottak el a betegek kezelésétől, míg a férfiak közül 200-at.

Rosemary Field, a hivatal helyettes vezetője azzal indokolta az eredményt, hogy a női orvosok gondoskodóbbak, több időt fordítanak arra, hogy a betegekkel konzultáljanak, és sokkal betegközpontúbbak is, mint a férfiak.