Brutálisan meggazdagodott az OTP ártatlan támadója

Infostart
2009. szeptember 24. 09:00
Egy év alatt 74 millió dollárral gazdagodott Greg Coffey, így most már Ausztrália második legvagyonosabb 40 év alatti embere. Mint ismeretes, ő az a spekuláns, akit egy éve alaptalanul vádoltak az OTP elleni támadással.

A The Sydney Morning Herald nevű ausztrál újság összeállította az ország leggazdagabb fiataljainak (40 év alatti) listáját, melyen 390 millió dolláros vagyonával a második helyet foglalja el Greg Coffey. A pénzember vagyona 2008-ban a Sunday Times Rich List szerint 316 millió dollár volt, ami azt jelenti, hogy - válság ide vagy oda - 74 millió dollárral gazdagodott az idénre.

A fiatal hedge fund menedzser 2008-ban a világ egyik legnagyobb tőkepiaci sztárjává avanzsált, de bármilyen ikonikus figura is, a magyar emberek sokkal inkább onnan ismerhetik, hogy néhány médium őt hozta összefüggésbe az OTP ellen tavaly október elején indított spekulációs támadással és rémhírkeltéssel.

Az értesüléseket a spekuláns határozottan cáfolta, Magyarországot és az OTP-t támogatásáról biztosította, és sajnálatát fejezte ki amiért a neve ilyen kontextusban egyáltalán felmerült. Végül kiderült, hogy Coffey-nak valóban nem volt köze az ügyhöz, azt ugyanis egy Soros György nevéhez köthető alap indította.

Alacsonyabb korlát

A lap által közölt 100 elemű listán az összesített vagyon 4,5 százalékkal, 5,8 milliárd dollárra esett ,és a pénzügyi krízis következtében a tavalyi 20 millió dolláros küszöbbel ellentétben idén már 15 millió dollárral is fel lehetett rá kerülni.

A leggazdagabb fiatal ausztrál Ross Makris lett: az egykori görög bevándorló fia 420 millió dolláros vagyonát bevásárlóközpontok, kereskedelmi és lakóingatlanok fejlesztésével szerezte.

A szénkirályként is emlegetett Nathan Tinkler a tavalyi első helyről a harmadikra csúszott vissza, mivel cégének értéke a válság közepette jelentősen csökkent. A vagyona 366 millió dollár.

A leggazdagabb nő a listán a filmszínész Cate Blanchett, aki 53 millió dollárjával egyébként az abszolút rangsorban a 34. helyre kvalifikálta magát.