Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emberek milliói hagyják el otthonukat katasztrófák miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az árvizek, a viharok, az aszály és a különböző klímaváltozással kapcsolatos természeti katasztrófák tavaly világszerte 20 millió embert kényszerítettek otthonaik elhagyására, ez négyszer több, mint azoknak a száma, akik valamilyen konfliktus miatt változtattak otthont - derül ki az ENSZ legfrissebb jelentéséből.

Ez az első olyan tanulmány, amely azoknak a számát próbálja meghatározni, akik a klímaváltozás miatt menekültek el otthonaikból.

A jelentés szerint 36 millió ember kényszerült elhagyni otthonát váratlan természeti katasztrófák miatt. Közülük 15 millió embert érintett a kínai Szecsuan tartományban történt földrengés, a további 21 millió ember 90 százalékát azonban kizárólag a klímaváltozással kapcsolatos katasztrófák sújtották.

A tanulmány szerint sokkal többen lehetnek azok, akik a lassabban kialakuló negatív hatások, mint például az aszályok miatt hagyták el otthonaikat. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala és az általában konfliktusokkal foglalkozó belső kitelepítéseket figyelő Internal Displacement Monitoring Center (IDMC) közös beszámolójának célja a klímaváltozás közvetlen érintettjeinek számokban való meghatározása, és egy olyan módszer kidolgozása volt, amellyel ezek a számítások a jövőben is elvégezhetőek lesznek.

Az időjárás-változásnak azonban vannak lassú, évtizedek alatt bekövetkező jelei, például a tengerek szintjeinek emelkedése miatt nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy kik azok akik önként elvándorolnak és kik kényszerülnek elmenekülni.

Tavaly több mint 5 millió indiait telepítettek át az áradások miatt, és erre részben a monszunok ciklusának változása következtében került sor. A Fülöp-szigeteken közel kétmillióan hagyták el otthonaikat a tomboló viharok miatt. Kínában és Mianmarban is sokan települtek át a heves időjárási jelenségek után.

A természeti katasztrófák következtében történt áttelepítések 90 százaléka Ázsiában történt, ehhez képest mindössze 4,6 millió embert telepítettek át a különböző belső konfliktusok miatt. Tavaly összesen 42 millió menekültet és hazáján belül különböző katonai konfliktusok miatt áttelepített embert tartottak nyilván - mondta az IDMC vezetője.