Könnyebben szoknak le a kábítószerről a fiatalok

Infostart
2009. szeptember 22. 10:00
Kevésbé viselik meg a kábítószer-elvonási tünetek a fiatalokat - legalábbis a patkányoknál, derült ki egy amerikai kutatásból.

A Georgiai Állami Egyetem kutatói Kyle Frantz vezetésével vizsgálták, melyik patkány korosztályt hogyan lehet leszoktatni a kábítószerről. Kiderült, hogy a fiatalabb állatok bizonyos idejű absztinencia után nem vágytak annyira a kábítószerre, mint az idősebbek. Ráadásul náluk enyhébben jelentkeztek az elvonási tünetek is.

Az eredmény azért érdekes, mert azt sugallja, hogy a fiatal állatok nem annyira sérülékenyek és sebezhetőek, mint a felnőttek - hangsúlyozta a vezető kutató.

A patkányokat először rászoktatták a kábítószerre, amelyet az állatok maguk adagolhattak egy kar segítségével, miközben mindezt fény- és hangeffektusok kísérték. Majd megvonták tőlük a kábítószert, és azt figyelték, abbahagyják-e a kar nyomkodását, és kiderült, hogy a fiatal példányok adták fel előbb a fölösleges erőlködést.

Frantz szerint ez azt jelenti, hogy bármit is tesz az ember tinédzser korában, a lényeg, hogy felnőttkorában is megtartja-e káros szokásait.