eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Növeli a koraszülés kockázatát az abortusz

Azok a nők, akiknek volt már terhességmegszakításuk, kockáztatják későbbi gyerekük egészségét - állítják kanadai kutatók, akik azt vizsgálták, mi az oka a koraszüléseknek.

Kanadai orvosok vizsgálata szerint azoknál a nőknél, akiknek már egynél több abortuszuk volt, 72 százalékkal növekszik annak a kockázata, hogy a későbbi terhességből kis testsúlyú gyerek születik, 93 százalékkal pedig a koraszülés esélye emelkedik.

A szakértők eredetileg azt kutatták, hogy mi az oka a koraszüléseknek, és annak, hogy nem megfelelő testsúllyal jönnek világra a kicsik. Összesen 37, 1965 és 2001 között írt tanulmány eredményét vizsgálták át, hogy meghatározzák, vajon az újabb terhességet megelőző abortusz mekkora rizikófaktort jelent.

Azt állítják, hogy több oka is van az abortusz negatív hatásának, az egyik legkézenfekvőbb az lehet, hogy fizikai károsodást okozhat a méhnyakban.

A tanulmány egyik szerzője, a torontói Mount Sinai Kórház gyermekgyógyásza hangsúlyozta: ha egy nő azzal fordul orvosához, hogy meg akarja szakítani terhességét, mindenképpen tájékoztatni kell az abortusz lehetséges kockázatairól, mert így legalább a megfelelő információk birtokában hozhatja meg a döntést.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×