Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A menedzserek útja egyenesen vezet az infarktushoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Szív Világszövetség (WHF) minden év szeptemberének utolsó vasárnapján rendezi meg a Szív Világnapját. Tavaly a szívbetegségek rizikófaktoraira hívták fel a figyelmet, idén a rendezvény középpontjában a munkahelyi egészség áll.

Évente megközelítőleg 17,2 millióan vesztik életüket világszerte szív-és érrendszeri betegségek következtében, és ezek Magyarországon is több áldozatot szednek, mint valamennyi más halálok (betegség és baleset) együttesen.

A WHF célja, hogy világszerte segítséget nyújtson a szívbetegségek megelőzési és kezelési lehetőségeinek megismertetésével. Az idei program fő célja, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyi körülmények és a szívbetegségek közti összefüggésre.

A megfelelő munkahelyi környezet nagy mértékben hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának csökkentéséhez. A WHF programja alapján a következő feltételek biztosításával jelentősen javítható a dolgozók egészsége és csökkenthető a szívbetegségek kockázata: a munkahelyi stressz és a szervezeti konfliktusok csökkentése, a munkaerő döntéshozó képességének növelése, a munka morál és a lojalitás növelése és a betegségek miatti hiányzások csökkentése.

A túlzott stressz szívbetegségekhez vezet

Folyamatos stresszhelyzetben nő az úgynevezett szimpatikus vegetatív idegrendszer aktivitása, valamint bizonyos stressz hormonok vérszintje is, amelyek többek között emelkedett vérnyomást, vércukorszintet, szapora pulzust eredményeznek. Ezek egyenként is a szív- érrendszeri betegségek önálló rizikófaktorai.

A gyakori stresszhelyzetekben élőknél ez a stresszre adott egyébként teljesen normális reakció állandósulhat és betegségeket, például szívinfarktust okozhat - magyarázza a betegség kialakulásának okait Marton Anna, az Oxygen Medical kardiológus főorvosa.

A jelenség különösen gyakran figyelhető meg az úgynevezett menedzser típusú életformát élő személyeknél. Esetükben nem ritka a napi 10-12 órás folyamatos, nagy stresszel járó munka, amelynek egyenes következménye a már akár 35-40 éves korban jelentkező szívbetegség.

A "néma gyilkos"

A szívbetegségekhez vezető út egyénenként eltérő lehet, és rendszerint több tényező együttes következménye. A magas vérnyomás, koleszterin- és vércukorértékek előbb-utóbb az erek beszűküléséhez vezetnek. A betegség kialakulásának esélyeit a dohányzás (mely napjainkban is sajnos gyakran használt stresszoldó) megsokszorozza.

A folyamat azonban nem egyik pillanatról a másikra következik be. Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres szűrések fontosságát: a vérnyomás, a vércukor- és a koleszterinszint rendszeres elvégeztetését és évenkénti kardiológiai szűrést. A felsorolt vizsgálatok segítségével idejében felismerhetőek és kezelhetőek azok az elváltozások, amelyek tüneteket még nem okoznak, de terápia hiányában évek múlva akár végzetes kimenetelű szívinfarktust vagy agyvérzést okozhatnak.