Feketekorall-erdőt fedeztek fel a Messinai-szorosban

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 18. 13:15
Ritka feketekorall-erdőt fedeztek fel a napokban olasz kutatók a Szicíliát a Calabriai-félszigettől elválasztó Messinai-szorosban, a természeti képződmény az egyik legnagyobb a maga nemében a világon.

Az 50-100 méteres mélységben található, mintegy két futballpályányi korallerdő pontos helyét az esetleges fosztogatás megelőzése érdekében nem hozták nyilvánosságra.

A fekete korall élő szövete élénk színekben pompázik, váza azonban fekete vagy sötétbarna, innen származik neve is. A fekete korall váza közkedvelt, ritkasága miatt igen drága ékszer.

"Egy rendkívül ritka feketekorallfajt találtunk, amelyet korábban sohasem tudtunk még megfigyelni eredeti, élő környezetében" - mondta az egymillió euró költségvetésű, 2005 óta folyó projekt kutatási vezetője, Simone Canese. "A fajból eddig mindössze öt múzeumi példányról tudni" - érzékeltette a felfedezés horderejét a tudós.

A Tirrén-tengert a Jón-tengerrel összekötő, legszűkebb pontján mindössze 3,1 kilométer széles Messinai-szorosban az északi és déli irányból érkező tengeri áramlatoknak köszönhetően természetes örvény alakul ki. Ezt az örvényt személyesíti meg az antik görög mitológiában Kharübdisz, aki a Scylla településen található sziklával párt alkotva vált szimbólummá.