Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Otthonukban ellenőriznék a beteg közszolgákat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szigorúbban akarja ellenőrizni a betegállományban lévő közalkalmazottakat 2010-től a francia kormány. Eric Woerth pénzügyminiszter azt szeretné, hogy a magánszektorban bevett gyakorlathoz hasonlóan az egészségpénztár orvosai a beteget jelentő közszolgákat is felkereshessék otthonukban, hogy megvizsgálják: valóban betegek-e. A lépéstől a kormány természetesen a visszaélések felderítését várja.

A Les Echos gazdasági napilap által nyilvánosságra hozott terv máris felbőszítette a szakszervezeteket, a Force Ouvrière (Munkáserő) nevű szervezet például közleményben tiltakozott a pénzügyminiszter szerintük félrevezető megközelítése ellen, hangsúlyozva, hogy a munkáltató eddig is ellenőrizhette a beteget jelentőket.

"A megjelent hírek alapján úgy tűnik, mintha ki akarnánk bújni az ellenőrzés alól, holott azt mindenki magától értetődőnek tartja" - mondta az InfoRádiónak a Force Ouvrière állami tisztviselőket tömörítő ágának főtitkára. Anne Baltazar ugyanakkor elismerte, hogy a legtöbb minisztérium nem ellenőrizteti táppénzeseit, egyebek mellett azért, mert nincs rá pénze. "Az ellenőrzés hiánya tehát nem az alkalmazottak, hanem a munkáltató hibája, ám a kormány úgy tesz, mintha ez fordítva lenne, és ezzel valójában aláássa a hitelünket" - hangsúlyozta a főtitkár.

A Les Echos értesülései szerint ugyanakkor a kontrollhiányt alapvetően az eddigi túlságosan nehézkes szabályozás okozta, amely előírta, hogy azt kizárólag az állam által kijelölt, magánpraxissal rendelkező orvosok végezhetik, ráadásul látogatásukat jó előre be kellett jelenteniük, ami az esetleges leleplezéseket eleve lehetetlenné tette.

Egy 2003-as felmérés mindenesetre azt mutatja, hogy egy francia közalkalmazott évente átlagosan 13 napot tölt táppénzen, amit a kormány sokall, még akkor is, ha tudja, hogy a számok nem mutatnak pontos képet. A betegállományban töltött napok számát ugyanis erősen megemelik azok a közalkalmazottak, akik súlyos betegség vagy munkahelyi baleset miatt több mint egy évig voltak táppénzen.

A torzítással együtt az adatok azt mutatják, hogy minden negyedik közszolga négy napot vagy annál többet tölt betegállományban évente, és minden ötödik három napot vagy annál kevesebbet. Különösen ez utóbbiak kiszűrése lehet érdekes az állam számára, mivel az egytől három napig terjedő igazolt hiányzás esetén a munkáltató - a magánszektortól eltérően - teljes bért fizet alkalmazottjának.

A kérdésben parázs vita várható, annál is inkább, mivel Anne Baltazar szerint a statisztikák nem megbízhatók, azok elkészítésével a legtöbb minisztérium nem is foglalkozik. Nem véletlen, teszi hozzá, hogy a sajtóban is hat éves adatok jelentek meg.