eur:
393.76
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Hitte volna: veszélyes lehet az egészségre a tusolás

A tusolás veszélyes lehet az egészségre - állítják amerikai kutatók, akik kiderítették, hogy a zuhanyrózsa olyan káros baktériumokat rejt, amelyek súlyos tüdőfertőzést okozhatnak.

Amerikai kutatók kilenc nagyvárosban - New Yorktól Denverig - ötven zuhanyrózsát vizsgáltak át, és azt találták, hogy 30 százalékuk potenciális veszélyt jelent az egészségre, mivel a mikrobaktérium avium nevű kórokozót mutatták ki rajtuk.

Ez a baktérium súlyos tüdőfertőzést okozhat, főleg a legyengült immunrendszerű embereknél, például az idősebbeknél, az állapotos nőknél, vagy azoknál, akik valamilyen betegségben szenvednek.

A Proceedings című szaklapban megjelent tanulmányukban a kutatók azt állítják, hogy a makacs baktérium a zuhanyrózsában vékony rétegben tapad meg, és amikor kinyitjuk a vízcsapot, az első vízsugarakkal juthatnak az ember szervezetébe.

A kutatók szerint az igazi veszélyt a műanyag zuhanyrózsák jelentik, mivel azokon könnyebben keletkezik a baktériumréteg. A fertőzöttség tünete lehet a fáradékonyság, a rossz közérzet, a tartós, száraz köhögés vagy a nehéz légzés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×