Asztmát és allergiát okozhat az uszodavíz klórja

Infostart
2009. szeptember 15. 09:20
Növelheti a gyermekeknél az asztma és más allergia kialakulását az uszoda klóros vize - derül ki egy friss kutatás eredményéből.

Azoknak a tinédzsereknek, akik több mint 1 000 órát eltöltenek gyermek és ifjúkoruk során klóros vizű uszodákban, függetlenül attól, hogy a medence szabadban vagy fedett helyen van-e, több mint nyolcszor akkora esélyük van az asztmára, mint azoknak, akik ezüst-réz ionos fertőtlenítő berendezéssel kezelt vízben úsztak, edzettek.

A klóros vizű medencék nagyban hozzájárulnak az allergia kialakulásához - állítja Alfred Bernard, a brüsszeli katolikus egyetem toxikológia professzora.

A felmérés 847 belga tinédzser részvételével készült, akik közül a legkisebb 13, a legidősebb 18 éves volt. A fiatalok egy része klórozott vizű uszodába járt - fedett és szabadtéri uszodákba egyaránt, bár a megoszlás különböző volt - kisebb részük pedig más eljárással fertőtlenített vízbe.

A kutatók az eredmények tükrében azt ajánlják a szülőknek, hogy ha gyermekük asztmás, ne engedjék túl sokat klóros medencében fürdeni, mert a már meglévő betegség tüneteit is erősíti a klór.